Twintigjarig jubileum van galerie Elfring Art

Twintigjarig jubileum van galerie Elfring Art

‘Ik had nooit gedacht dat ik het zo lang zou volhouden met de galerie’

Gerda Elfring viert dit jaar het twintigjarig jubileum van haar galerie. Een bijzondere mijlpaal, zeker gezien het feit dat ze vroeger geen kunstenares wilde worden. ‘Ik werkte op kantoor en ging schilderen als hobby’.

Al in 2002 opent de in Haaften woonachtige Gerda Elfring een eigen galerie in Wijk bij Duurstede. Hier exposeert zij haar eigen werk en dat van andere beeldend kunstenaars. In september 2018 verhuist ze met haar galerie ‘Elfring Art’ naar de Gamerschestraat in Zaltbommel. Met een keur aan schilderijen van landschappen, dieren en abstracte werken waar de kleuren van af lijken te spatten, kan iedere kunstliefhebber zijn of haar hart ophalen.

Door het raam kijken

Toch lijkt het winkelende publiek het volgens Elfring nog een brug te ver te vinden om daadwerkelijk binnen te stappen: “Er staan hier weleens mensen door het raam te kijken, maar ze durven dan vervolgens jammer genoeg niet binnen te komen. Blijkbaar is het toch een drempel. Ze hoeven heus niks te kopen, ze mogen gewoon binnen komen lopen. Graag zelfs”, vertelt Elfring uitnodigend. Maar wanneer men diep in haar hart kijkt, blijkt de passie voor het schilderen zelf, toch nog altijd groter te zijn dan een leven als galeriehouder. “Het liefst ben ik gewoon zelf hele dagen aan het schilderen. Alhoewel, ik wil me ook weer niet in mijn atelier opsluiten, want ik vind het ook leuk om hier te zijn”, geeft ze toe. “Ik had nooit gedacht dat ik het zo lang zou volhouden met de galerie.”

Heerlijk

Naast haar eigen, expressionistische werken exposeert Elfring in haar galerie ook ruimtelijke kunst van andere kunstenaars. Ze zorgt ervoor dat het een wisselende collectie is, zodat bezoekers niet meerdere keren één kunstwerk te zien krijgen. Ook worden de gastkunstenaars afgewisseld. Haar eigen collectie aan schilderijen is eveneens aan verandering onderhevig. “De ene keer vind ik het heerlijk om abstract te werken en de andere keer ben ik druk met de typische landschappen van hier in de buurt.”

Landschappen

Daarmee verwijst Elfring onder meer naar de landschappen waarin haar woonplaats Haaften, maar ook zeker Zaltbommel een prominente rol vervullen. Speciaal daarom heeft ze zogeheten giclées (hoogwaardige kunstreproducties, red.) laten maken van de landschappen waar de meeste vraag naar is. “De meeste interesse voor die schilderijen komt van inwoners uit de Bommelerwaard, maar soms zijn er ook mensen die helemaal niet hier uit de buurt komen. Die hebben dan niet die verbinding met de omgeving, maar vinden het ‘gewoon’ een mooi schilderij.”

Coronamaatregelen

Anderhalf jaar na de opening van haar galerie, kreeg Elfring een enorme domper te verwerken. De coronamaatregelen zorgden ervoor dat ze haar kunst niet tot nauwelijks kon exposeren. “Toen kneep ik hem wel even. Zoiets hadden we natuurlijk nog nooit meegemaakt en je hebt geen idee wat voor consequenties het zou gaan hebben. Toch kon ik nog redelijk goed door draaien. Leve internet!”, lacht de kunstenares. “De meeste kopers oriënteren zich via mijn website en komen dan hierheen om een kijkje te nemen. Óf ik ga zelf naar de mensen toe als ze interesse hebben, zodat ze het ter plekke kunnen zien. Ik denk niet dat alle kunstenaars dat doen, maar ik heb dat vanaf het begin af aan gedaan. Ook schilder ik weleens in opdracht; tenminste, als mensen voor mijn stijl vallen en het in mijn straatje past. Vrijblijvend, want de mensen moeten er blij mee zijn. Dat is het meest belangrijk.”